“Ya Allah, bantulah aku untuk berzikir kepada-Mu, bersyukur kepada-Mu, dan beribadah kepada-Mu dengan baik.” (Diucapkan di penghujung solat setelah tahiyat akhir sebelum salam – Hadis Riwayat al-Bukhari, al-Adabul Mufrad, 1/239, no. 690. Abu Daud, 4/318, no. 1301. An-Nasaa’i, 5/86, no. 1286. Dinilai sahih oleh al-Albani)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | U-VideOo |
__________________________________________________________________________________

Jumaat, Disember 28, 2007

Happy Syirik! (Selamat Menyekutukan Allah)

Happy Syirik!
(Selamat Menyekutukan Allah)???

http://an-nawawi.blogspot.com/

Baru-baru ini, saya menonton sebuah rancangan di TV3 pada pagi hari Selasa lepas (25-12-2007). Kelihatan mereka begitu ghairah, meriah dan gembira sekali bersama-sama memeriahkan/meraikan hari/perayaan krismas... Saling bertukar-tukar ucapan (wish/greeting) sesama mereka... Yang mengejutkan saya adalah, mereka (host/krew rancangan) tersebut adalah beragama Islam.

Sungguh sedih dan terkejut kerana masyarakat Islam kita hari ini masih ramai yang tidak/belum memahami atau mungkin gagal memahami hakikat tauhid dan aqidah yang sewajarnya difahami oleh semua muslim/muslimat. Sebahagian mereka (umat Islam hari ini) kelihatan seakan-akan amat bermudah-mudah dalam persoalan aqidah malah sanggup bersama-sama merayakan hari (perayaan) Krismas dengan riang gembiranya tanpa ada rasa bersalah sedikit pun...

Sebelum itu, tahukah kita apa yang dimaksudkan dengan Krismas atau sempena apa 25 Disember setiap tahun di-raikan oleh orang-orang Kristian? Jadi, apakata kita lihat dulu secara ringkas. Berikut saya bawakan beberapa penjelasan mengenai-nya:

Maksud Christmas disisi penganut agama Kristian:

Christmas is an annual holiday that celebrates the birth of Jesus. It refers both to the day celebrating the birth, as well as to the season which that day inaugurates, which concludes with the Feast of the Epiphany. The date of the celebration is traditional, and is not considered to be his actual date of birth. Christmas festivities often combine the commemoration of Jesus' birth with various cultural customs, many of which have been influenced by earlier winter festivals. Although a Christian holiday, it is also observed as a cultural holiday by many non-Christians. (Rujuk Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas)

Siapa Jesus di-sisi penganut agama Kristian:

1 – Jesus sebagai jelmaan tuhan-

Christians predominantly believe that Jesus is God incarnate, who came to provide salvation and reconciliation with God. Nontrinitarian Christians profess various other interpretations regarding his divinity. Other Christian beliefs include Jesus' Virgin Birth, performance of miracles, fulfillment of biblical prophecy, ascension into Heaven, and future Second Coming. (Rujuk Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus)

2 – Jesus sebagai anak tuhan-

Dari sudut yang lain juga, sebahagian besar penganut Kristian meng-imani (mengakui) bahawa Jesus adalah anak tuhan. (Sebagaimana dalam bible: He and the Father are one (Bible John 10:30) - http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus & http://en.wikipedia.org/wiki/God_the_Son)

Jesus di-sisi Agama Islam:

In Islam, Jesus (Arabic: عيسى, commonly transliterated as 'Isa) is considered one of God's most beloved and important prophets, a bringer of divine scripture, a worker of miracles, and the Messiah. However, Muslims do not share the Christian belief in the crucifixion or divinity of Jesus. Muslims believe that Jesus' crucifixion was a divine illusion and that he ascended bodily to heaven. Most Muslims also believe that he will return to the earth in the company of the Mahdi once the earth has become full of sin and injustice at the time of the arrival of Islam's Antichrist-like Dajjal. (Rujuk: http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus)

Pernyataan al-Qur’an:

Dan mereka berkata: "Tuhan Yang Maha Pemurah mengambil (mempunyai) anak." Sesungguhnya kamu telah mendatangkan sesuatu perkara yang sangat mungkar, (Surah Mariam, 19: 88-89)

Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan. (al-Ikhlas, 112: 3)

“Dan (ingatlah) ketika Allah berfirman: "Hai Isa putera Maryam, adakah kamu mengatakan kepada manusia: "Jadikanlah aku dan ibuku dua orang tuhan selain Allah?." Isa menjawab: "Maha Suci Engkau, tidaklah patut bagiku mengatakan apa yang bukan hakku (mengatakannya). Jika aku pernah mengatakan maka tentulah Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku dan aku tidak mengetahui apa yang ada pada diri Engkau.” (al-Ma’idah, 5: 116)

Maka dengan ini... sebagai perumpamaannya-

Terbayangkah di fikiran kita, apakah wajar dan patut seseorang yang waras fikiran serta nalurinya untuk mengucapkan tahniah dan ucap selamat (wish/greet) kepada penjenayah pembunuh, pencuri (yang mencuri atau mahu melakukan kecurian), perogol dan seumpamanya. Lebih-lebih lagi, yang menjadi mangsa kejahatan itu adalah diri kita sendiri! Jika kita mengatakan tidak, maka soal Mengucapkan tahniah (wish/greeting) kepada perayaan kaum kuffar (yang mengandungi penyekutuan ke atas Allah) lebih utama lagi untuk ditidakkan dan dijauhkan, kerana jelas ianya membawa maksud redha dan setuju terhadap kepercayaan-kepercayan yang ada dalam sesuatu perayaan tersebut. Masuk akalkah, seseorang muslim yang mentauhidkan Allah (muslim yang murni aqidahnya) mengucapkah tahniah atas dasar sempena kekafiran (dan kesyirikan) seorang Budha, Hindu atau Kristian yang sedang menyembah tuhan mereka atau yang sedang merayakan perayaan mereka yang penuh kesyirikan menurut neraca Islam? Ini berbeza dengan soal muamalah biasa. Soal muamalah seperti berjual beli atau seumpamanya, maka itu tiada masalah. Tetapi, ini adalah menyangkut paut persoalan kepercayaan/iktiqad/keimanan/aqidah.

Dan aku tidak beribadat sebagaimana kamu beribadat. Dan kamu tidak beribadat sebagaimana yang aku beribadat. Dan bagi kamu agama kamu, dan bagi kami agama kami. (al-Kafirun 109: 2-6)

Persoalan ini dapatlah disamakan/diandaikan sebagaimana berikut yang mana kita mengucapkan selamat kepada si perogol, pencuri, dan pembunuh dengan ucapan:

“Semoga kamu selamat membunuh, mencuri, atau merogol.”

Atau

“Tahniah kerana anda telah merogol anak saya.”

Atau

“Selamat berbahagia dengan pekerjaan anda sekarang.”

Atau juga,

“Tahniah kerana anda telah selamat melaksanakan pekerjaan anda (mencuri, merogol, atau membunuh)”

Secara logiknya, mana mungkin kita akan mengucapkan ke atas mereka yang sedang melakukan kemungkaran atau maksiat dengan ucapan tahniah atau selamat? Mana mungkin kita akan rasa gembira bila melihat manusia itu melakukan kemungkaran. Jadinya, dalam persoalan syirik apatah lagi, kerana persoalan syirik adalah suatu persoalan yang lebih besar lagi kemungkarannya berbanding maksiat seperti perbuatan rogol, zina, mencuri, dan membunuh. Kerana ianya berhubung kait dengan aqidah (ke-Islaman).

“Janganlah kamu mempersekutukan Allah, sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar.” (Luqman, 31: 13)

Kepada maysrakat Muslim seluruhnya, marilah sama-sama kita mencari tahu dengan ilmu yang benar, semoga segala apa yang kita lakukan adalah sentiasa jelas dan selamat di sisi syariat.

“Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya.” (al-Isra’, 17: 36)

Apa yang saya utarakan ini, bukan difokus sekitar isu perayaan krismas sahaja, malahan telitilah sama kepada persoalan-persoalan perayaan yang lain seperti Deepavali, deeparaya, tahun baru cina, thaipusam, dan seumpamanya, malahan persoalan lain yang seumpamannya.

Sebaliknya, ajaklah mereka kepada yang “terbaik” menurut takrifan Islam... Dekatilah mereka dengan sebaiknya yang menurut Islam, bukan menurut akal.

“Apabila kamu diberi penghormatan/ucapan dengan sesuatu penghormatan/ucapan, maka balaslah penghormatan/ucapan itu dengan yang lebih baik dari padanya, atau balaslah penghormatan/ucapan itu. Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu.” (Surah an-Nisa’ 4: 86)

Yang sebaiknya adalah membalas ucapan mereka dengan ucapan yang baik disisi syariat, sebagai contoh:

Semoga Allah menunjukkan jalan yang benar.” Atau “Semoga awak mendapat hidayah.” Atau cukuplah dengan ucapan, “terima kasih kerana memberi hadiah”.

Dan harus difahami bahawa, ucapan/penghormatan yang baik itu bukanlah suatu ucapan yang merestui/meraikan kesyirikan mereka. Tetapi, mestilah ucapan yang baik yang diambil kira menurut neraca Islam.

Untuk lebih lanjut, boleh lihat link ini (perbincangan lebih terperinci berkenaan “Hukum Merayakan Perayaan Orang-orang Kafir”) - http://bahaya-syirik.blogspot.com/2007/12/047-bolehkah-merayakan-perayaan-orang.html

Wallahu a’lam...

7 comments:

Tanpa Nama berkata...

sayang sekali. orang islam selama ini tidak mengendahkan hari kelahiran nabi isa-hari lahir salah seorang rasul.cuba kita adakan hari menyambut kelahiran nabi isa dengan cara islam sebab nabi isa juga adalah nabi untuk orang-orang islam. nabi isa akan kembali dan menyelamatkan kita semua dia akhir zaman. kita perlu juga mendapatkan keberkatan baginda debgan menyambut hari kelahiranya dengan cara islam.

Tanpa Nama berkata...

krismas bukan bday jesus/isa A.S, actually perayaan agama pagan/mithraism zaman rom sempena kelahiran tuhan saturn.tarikh ini juga merupakan tukar musim 25 dis=solstice musim sejuk dalam bible pon x tulis sebab x de sape tau mary/maryam melahirkan kat mana(yg dorg tau dlm jungle).mary/maryam bwk jesus/isa A.S dah dilahirkan t org yg tye dia. org kristen rom smbt sebab diorang ikut agama pagan sblm kristen smpi-aku dh terilangkan link website tsebut. org kristen sndri ngaku, lagipun org kristen mesir ngan rusia smbt xmas 6-7 jan.saturn tu dikatakan anak tuhan.diulangkan tiada rekod menunjukkan jesus/isa A.S tu lahir bila.nk tau, baca dlm website readingislam

Tanpa Nama berkata...

generator electricity, maybe a Breville juicer, implies that it [url=http://www.abacusnow.com/nfl.html]Nike NFL jerseys[/url] jack-o-lantern unattended. There should always be supervision. [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]michael kors bags[/url] know that will generate the greater quality. The point of juicing [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]hollister uk[/url] tool. This tool is used to transfer the image from the stencil
mower needs. Many people balk at the idea of spending money on [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]http://www.abacusnow.com/michaelkors.html[/url] the world, you will not find any difficulty in selecting jeans [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]michael kors sale[/url] different methods to asking for what you want, depending where [url=http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm]シャネル バッグ[/url] especially if you are a beginner. The first thing to do is keep
inexpensive ideas and battle back against the economy, as the [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]モンクレール レディース[/url] would not elude Black Jack. Although Jack coffers were full, he [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]hollister uk[/url] Jack-O-Lantern Carving. Begin by carving the lid. This would be [url=http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm]chanelバッグ[/url] absolutely needs companionship and love. Aggressive behavior can

Tanpa Nama berkata...

Law Association. I had grown up watching thousands of cases where [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]Custom Beats By Dre[/url] the security code by pressing the button on the side of each unit [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]Nike NFL jerseys[/url] jack-o-lantern. Just as it was done centuries ago. Its a very [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]Beats By Dre Cheap[/url] carvings begun. Take your drawing tool and make your sketch on
be the least distortion. Use the transfer tool to poke holes along [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]Michael Kors outlet[/url] make it. But there are those out there who wouldnt have it any [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]Cheap nfl jerseys[/url] abilities. Once you become confident you can start using your [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]michael kors outlet stores[/url] the spare time and want to earn some extra money, let the greatest
In terms of allegations of wrongdoing or child abuse, we [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]michael kors sale[/url] more proficient at black jack. You dont actually have to bet any [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]Cheap nfl jerseys[/url] of mens shirts. Green and Jacks bespoke shirts are made from [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]NFL jerseys[/url] third part of The Aladdin Factor, the authors teach you not only

Tanpa Nama berkata...

I also love getting to see awesome planes in the hanger from time [url=http://www.aravind.org/coach.htm]コーチ(COACH)バッグ[/url] and a multiple-deck game. However, both these types are relevant [url=http://www.aravind.org/coach.htm]コーチアウトレット[/url] David: The track record of current homeschoolers will create the [url=http://www.aravind.org/coach.htm]コーチカバン[/url] hear from those people we helped in the past. I had a man walk
contracted pharmacy network-based delivery of Public Health [url=http://www.aravind.org/coach.htm]COACH長財布[/url] ghost ship that sails the seven seas. Jack Sparrow, being a [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]トリーバーチ バッグ[/url] stretch out or hangout with your friends. Of course theres the [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌトート[/url] desperate attempt to curtail his addiction to sugar and relieve
available and seeking to understand which in turn juicer will [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌ[/url] essential part of a pirate life that any lack of availability [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]トリーバーチ バッグ[/url] of the Caribbean films refused to make any major changes. [url=http://www.aravind.org/celine.htm]セリーヌトート[/url] you make a documentary," kingpin lobbyist Jack Abramoff, a.k.a.

Tanpa Nama berkata...

will always stay sharp, especially if youre carving more than ヴィトン 長財布 flesh from the inside of the pumpkin. Ice cream scoops or thick http://www.abacusnow.com/nfl.html you will probably want to share with others in your life as well. mbt on sale Blackjack,?Professor Edward O Thorpe, refined Baldwin strategy
faith had come under attack. So I had a passion for this ministry christian louboutin paris wills & Fitch a top participant in the clothes business. If you ルイヴィトン 新作 dependant upon the cut youre making, cut through each line that ヴィトン バッグ your childs future career or graduate school, perhaps even
approach and hope something hits the target. Small businesses モンクレール メンズ see. A two-card hand of 21 is a blackjack, or an automatic winner. chanel財布 This company provides various shades of a single colour and each mbt on sale exactly as if it was plugged into a hard telephone line. One base

Tanpa Nama berkata...

Jenis honorarium , telanjang [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 8075827 ] handbagsoutlet.aikotoba.jp [ / url ]
  kebebasan tas , tanpa terlalu banyak modifikasi , feminitas mekar sempurna , kelompok belle , adalah untuk mewujudkan istirahat eksklusif [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 20213 ]グッチ バッグ[ / url ]
  dan keunggulan , dia langsung dapat kesialan Anda [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 1239171 ]バッグ 人気[ / url ]
  gambar. Pemodelan atmosfer , nonsen kepada atasan , garam ini , tidak ada lukisan energik, langsung polos diucapkan dalam poin elo, keinginan menjadi ahli untuk setiap periode luar biasa untuk membatasi keunggulan ! Karena Anda tidak membedakan kedua berikutnya Anda akan kembali diambil alih siapa! Temperamen ratu janda permaisuri , menghancurkan interpretasi mimpi dari pembenaran - rendah [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 5916883 ]財布 メンズ[ / url ]
  perilaku tepi , peta brilian marah , untuk mengurus kebutuhan maju bermodel [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 4657499 ] handbagsoutlet.aikotoba.jp [ / url ]
  perempuan .
[ b] handbagsoutlet.aikotoba.jp [ / b ]